Ulusal Bilgi Bankası (UBB) Nedir?
Ulusal Bilgi Bankası (UBB) nedir?
T.C. İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası (TİTUBB) CE direktiflerinden Tıbbi Cihaz Yönetmeliği direktifleri olan (93/42/EEC) Vücuda Yerleştirilebilir Aktif Tıbbi Cihazlar Yönetmeliği (90/385/EEC) ve Vücut dışında kullanılan (İn Vitro) Tıbbi Tanı Cihazları Yönetmeliği (98/79/EC) kapsamındaki ürünler/cihazlar ile bunların üretimini, ithalatını, dağıtım ve satışını yapan işletmelerin kayıt altına alındığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen web tabanlı kayıt sistemidir.
14/01/2011 tarihi itibariyle TİTUBB sisteminin yeni versiyonu faaliyete geçmiş olup, firma ve ürün kayıt bildirim işlemleri için gerekli veri girişi yeni sistem üzerinden gerçekleştirilecektir.
UBB yani Ulusal Bilgi Bankası: İlaç ve tıbbi cihazların ihale, teklif, sipariş, nakliye, satın alma, stok, hastaya order, fatura ve ödeme gibi ticaretin tüm süreçlerinin konuyla ilgili her kişi ve kurum tarafından elektronik ortamda yürütülebilmesi sağlayan Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri tarafından Maliye Bakanlığı , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı adına yürütülen ortak projenin adıdır.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankasının amacı nedir?
İlaç ve tıbbi cihazların ihale, teklif, sipariş, nakliye, satın alma, stok, hastaya order, fatura ve ödeme gibi ticaretin tüm süreçlerinin konuyla ilgili her kişi ve kurum tarafından elektronik ortamda yürütülebilmesi projenin ulaşmak istediği temel hedeftir.
Ulusal Bilgi Bankası(UBB) e-ticaret için temel altyapıyı sağlamış olacaktır. Ulusal Bilgi Bankası(UBB), tüm tarafların kendi iç sistemleri de dahil olmak üzere, tedarik zincirinin her halkasında, tamamen aynı verilerin kullanmalarını sağlayacaktır.
Bu kavram Temel Veri Hizalaması (Master Data Alignment) olarak bilinir ve ürünler, perakende satış fiyatları, tanıtım, bulunduğu yer, nakliye, sınıflama vb. çeşitli gereksinimler için güncel ve doğru veritabanlarının idame edilmesini kapsar.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası, Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri tarafından Maliye Bakanlığı , Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı adına yürütülen ortak projenin adıdır.
Ulusal Bilgi Bankasının(UBB) web sitesinin adında yer alan “huap”, projenin kod adı olan “Hacettepe Üniversitesi Araştırma Projesi” kelimelerinin baş harflerinden türetilmiştir.
Sisteme kayıt olmayan firmaları ne tür bir süreç bekliyor? Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Ulusal Bilgi Bankası tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde dünya çapında üst düzey kalitede bir e-sağlık enstrümanı Türk Sağlık Sitemine entegre olmuş olacaktır. Kazanımlar ve faydalar tüm satıcı tarafı, alıcı tarafı ve ödeyici tarafları arasında paylaşılacaktır.
Hedef 2007 yılı içerisinde tedarikçi ve ürün bazında verileri %99’lar düzeyinde kayıt altına almaktır. Sisteme dahil olmayan tedarikçiler için sonuç olarak tanınmama ve akredite olamama durumu ortaya çıkacak geri ödeme talebinde bulunamayacaklardır.